Algemene informatie

Gulpen en de buurtschap Pesaken liggen in het 5 sterrenlandschap, een van de mooiste routes van het Heuvelland met de Mergellandroute op loopafstand.
Het uitzicht is prachtig. Aan de voorkant kijkt U uit over weilanden en bos en aan de achterzijde kijkt U uit over de prachtige Limburgse heuvels.

In dit golvend landschap liggen nostalgische dorpjes en stadjes verscholen tussen groene weides en kleurrijke hoogstamboomgaarden.

Het Geul- en Gulpdal is het mooiste landschap in Nederland. Wij in Zuid-Limburg wisten dit natuurlijk al lang, maar nu heeft de Stichting Natuur en Milieu maar liefst 5 sterren toegekend aan ons mooiste stukje Nederland! De sterren werden gegeven voor belevingswaarde, ecologische waarde, cultuurhistorische waarde, mogelijkheden tot (natuur)recreatie en het unieke karakter van het gebied. Ook de gast raakt niet uitgepraat over het gebied: ‘hartstikke authentiek’ en ‘een topgebied!’ zijn reacties van gasten en toeristen als zij verrast worden door de schitterende vergezichten, de holle wegen, de vakwerkboerderijen en het kabbelende water van Geul en Gulp.

Het is de ideale omgeving om te wandelen. Een heel netwerk van wandel-, maar ook fietsroutes, is uitgezet, waardoor U zelf U eigen route én afstand bepaalt. Geniet van de prachtige vergezichten, zie de Geuldal lammeren grazen en rust uit op een van de vele terrasjes.

Een andere manier om dit gebied beter te leren kennen, is met Nederlands enige bergspoorbaan. Deze tuft door het landschap en heeft vele uitstapmogelijkheden. In het westen ligt een (Maas-) plas, die veel faam geniet bij vele watersportliefhebbers en die voor verkoeling zorgt tijdens de warme zomermaanden. In het oosten kruisen zich 3 landsgrenzen op het hoogste punt van Nederland (322,5 N.A.P.). Hier, midden in het grootste loofbos van Nederland, kunt U uren lang wandelen en hier en daar wilde herten tegenkomen!